ISO 22716  Cosmetics – Good Manufacturing Practices (GMP)/Kozmetika – Dobra proizvođačka praksa (GMP)  je međunarodni standard koji daje smernice za proizvodnju, upravljanje, dokumentovanje procedura, skladištenje i distribuciju kozmetičkih proizvoda.  Ova smernica nudi organizovane i praktične savete o upravljanju ljudskim, tehničkim i administrativnim faktorima koji utiču na kvalitet proizvoda. ISO 22716 pruža široko rasprostranjen pristup za upravljanje sistemom kvaliteta u organizaciji kroz praktične metode. Pokriva procese proizvodnje, skladištenja, pakovanja, testiranja i transporta. Dobra proizvođačka praksa (GMP) je od suštinskog značaja za svaku organizaciju koja želi da smanji rizik i odgovornost svojih kozmetičkih proizvoda koji mogu biti rezultat lošeg rukovanja u okviru njihovog poslovanja.

Prednosti primene i sertifikacije ISO 22716 su:

 

Omogućava organizaciji da upravlja zahtevima kvaliteta i bezbednosti    svog lanca snabdevanja;

Kontroliše opasnosti i rizike povezane sa kozmetičkim proizvodima,         obezbeđujući kontinuirano poboljšanje;

Lako se implementira u svim veličinama i nivoima složenosti, kao iu skladu sa zakonskim zahtevima.

Osigurava da organizacija ispunjava zakonske odredbe.

 

Zašto sertifikovati ISO 22716?

Posedovanjem sertifikata Kozmetika – Dobra proizvođačka praksa (GMP) stičete poverenje  u očima javnosti, poslovnih partnera i nadležnih organa i lakše dokazujete ispunjavanje novih propisanih zahteva iz oblasti kozmetike.

 

Zašto JUQS

JUQS – društvo za sertifikaciju i nadzor sistema kvaliteta d.o.o. iz Beograda je sertifikaciono telo akreditovano od strane Akreditacionog tela Srbije (www.ats.rs) prema standardu SRPS ISO/IEC 17021-1:2015 za sertifikaciju sistema menadžmenta kvalitetom (prema standardu ISO 9001), sistema upravljanja zaštitom životne sredine menadžmenta životnom sredinom (prema standardu ISO 14001), sistema menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu (prema standardu ISO 45001)  i sistema menadžmenta bezbednošću hrane (prema standardu ISO 22000). JUQS je sertifikovao blizu 1400  organizacija različitih delatnosti u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, BiH, Makedoniji, Mađarskoj, Albaniji, Hrvatskoj i Nigeriji i izdao preko 3300 JUQS i IQNet sertifikata.

JUQS je takođe član IQNet-a još od 2005. godine (http://www.iqnet-certification.com) (The International Certification Network), međunarodnog udruženja sertifikacionih tela sa sedištem u Švajcarskoj, koje ujedinjuje 36 sertifikacionih tela iz najrazvijenijih zemalja sveta, čime je potvrdio svoju kompetentnost i visoku profesionalnu reputaciju, kao i opredeljenost da poštuje pravila rada i ponašanja uglednih svetskih sertifikacionih tela i asocijacija sertifikacionih tela. Svojim članstvom u IQNet-u JUQS je obezbedio svojim klijentima da pored JUQS-ovog sertifikata dobiju i visoko cenjeni i priznati međunarodni IQNet sertifikat za proveravane sisteme menadžmenta.